Украинските власти не успяват да възстановят средствата за наблюдение на радиацията в Чернобил,

...
Украинските власти не успяват да възстановят средствата за наблюдение на радиацията в Чернобил,
Коментари Харесай

Украйна обяви, че все още не може да контролира нивата на радиация в Чернобил

Украинските власти не съумяват да възстановят средствата за наблюдение на радиацията в Чернобил, където съгласно тях съветски бойци са основали мрежа от подземни уреди, съобщи Франс прес.

" Системата за надзор на равнището на радиация в неразрешената зона към момента не работи “, сподели Евхен Крамаренко, началник на държавната организация, отговаряща за неразрешената зона в Чернобил.

" Сървърите, които ръководят тази информация, са изчезнали “, добави той на видеоконференция, отразена от Агенция Франс Прес.

" Не можем да кажем дали регионът е изцяло безвреден ", уточни той. По думите на Крамаренко " до момента в който не бъде възобновено електричеството и чиновниците нямат позволение от въоръжените сили да отидат до пунктовете за надзор на радиацията, не можем да оценим нанесените вреди “.

Освен това Крамаренко увери, че " съветските окупатори са копали на голям брой места “ в Чернобил, където е станала нуклеарната повреда през април 1986 година " Те заровиха тежко съоръжение, сътвориха окопи и даже подземни кухни, палатки, укрепления “, сподели той.

" Едно от тези укрепления се намира наоколо до площадка за краткотрайно депониране на радиоактивни боклуци “, добави Крамаренко. Руската войска завладя атомната електроцентрала в първия ден от нашествието на Москва в Украйна на 24 февруари. Тя се отдръпна от нея в края на март съгласно украинските управляващи.

Руските бойци " доста скоро " ще усетят въздействието на радиацията, предизвести Крамаренко. " Някои в границите на един месец, други в границите на години. " Според него към хиляда съветски бойци са били ситуирани в Чернобил за няколко седмици, дружно с 50 бронирани машини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР